Introductie

Ten oosten van Oldenzaal ligt De Lutte, een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Losser. Rond het jaar 900 werd al melding gemaakt van boerenerven in De Lutte die tezamen een omvangrijk gebied bestreken. Eind achttiende eeuw kreeg de nederzetting een eigen parochie, maar pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde De Lutte zich tot kerkdorp. Tussen de kerk en kroeg in de dorpskern springt ‘De Hellehond’ in het oog: het bronzen beeld verwijst naar een legende over een zwerfhond die de omgeving vroeger onveilig maakte.

De bijna 4000 inwoners van De Lutte zijn overwegend katholiek. In het dorp wordt dan ook volop carnaval gevierd, onder meer door carnavalsvereniging ‘De Tuffelkeerlkes’. Deze naam verwijst naar de armoedige omstandigheden waarin de bewoners vroeger leefden: ze waren voor hun voeding vooral aangewezen op ‘tuffels’ (aardappelen).

Anno 2023 zijn de levensomstandigheden van de ‘aardappeleters’ van Twente een stuk beter. De Lutte is een levendig dorp dat mede door de ligging bij de Dinkel en het Lutterland ook veel toeristische aantrekkingskracht heeft. De horeca doet er goede zaken. Zo komt de selectie van AFC Ajax al sinds 1974 bij Hotel De Bloemenbeek voor een jaarlijks trainingskamp. De Lutte kent veel vrijwilligers die zich inzetten voor hun dorp. Ze komen samen in Dorpshoes Erve Boerrigter, waarin tevens de bibliotheek is gevestigd.

Bijzondere attracties in De Lutte zijn Landgoed Egheria en Arboretum Poort Bulten. Landgoed Egheria is gelegen op en rond de Tankenberg, een heuvel die met zijn 85 meter het hoogste punt van Overijssel vormt. Vanaf de Tankenberg heb je bij helder weer een prachtig uitzicht op het naburige Duitsland. Arboretum Poort Bulten is een fraai park met een botanische tuin die circa 2.500 bomen en heesters telt, verdeeld over meer dan duizend verschillende soorten. Let vooral even op de grote mammoetboom die er in 1915 is geplant.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Horeca
Horeca
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
De stichting heeft ten doel: het ontwikkelen en stimuleren van, alsmede het deelnemen aan activiteiten die erop gericht zijn of tot gevolg hebben, dat de ruimtelijke ordening, leefbaarheid, het woonklimaat en het welzijn in het dorp De Lutte worden bevorderd. De Stichting laat zich bij het nastreven van deze doelstelling niet leiden door een politieke groepering casu quo stroming.
Actief sinds:
1990
Speciale feestdagen:
  • Hellehondsdagen - ieder jaar begin juli
  • "Poasbloas" (Paasblazen van de Harmonie) - Met Pasen.
  • "Snertloop" - In december
Ons dorp staat bekend om:
De Lutte is een klein gezellig kerkdorpje in de gemeente Losser, gelegen in de prachtige natuur van Twente. En natuurlijk is de gezellige dorpskern met haar cafés een bezoekje waard. In die dorpskern staat tevens de 'Hellehond', een standbeeld van een hond die vroeger bij de boeren langs de huizen kwam om de dood aan te kondigen door voor het huis van een stervende te blaffen en te huilen.
In ons dorp zijn we trots op:
De toeristen weten ons prachtig te dorp steeds vaker te vinden. Wij hebben ook veel te bieden op toeristisch gebied. Bezienswaardigheden zijn het arboretum Poortbulten, een bomentuin met honderden verschillende boomsoorten en het Lutterzand. Een natuurgebied met mooie zandverstuivingen aan het kleine revier De Dinkel.
Andere dorpen omschrijven ons als:
Een levendig dorp waar het altijd gezellig is en vele fietspaden komen samen in de gezellige dorpskern. Waar zij gebruik maken van de horecagelegenheden.
Ons dorpsmotto:
De Hellehond.
Belangrijke gebeurtenis:
Het ontstaan van de nieuwe woonwijk Luttermolen. Het voormalig recreatiepark kreeg uiteindelijk een woonbestemming en daarmee een nieuwe wijk van De Lutte. Voor de leefbaarheid van De Lutte van groot belang.
We zouden wel wat meer willen lijken op:
De Lutte heeft voldoende om een eigen leefbare omgeving te hebben. De andere dorpskernen van Losser hebben zelf allemaal hun eigen eigenschappen waar ze trots op zijn. Met deze 5 dorpskernen vullen we elkaar prima aan tot een mooi Losser.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
De gemeente Losser en de inwoners werken momenteel samen aan een Kwaliteitsimpuls en Gastvrij De Lutte, om de openbare ruimte van De Lutte opnieuw vorm te geven. Voor de ontwikkeling van het dorp met name het toerisme en recreatie belangrijk.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Daar zijn we mee bezig
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
Via een Dorpsschouw, informatieavonden etc.

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
Met name meer betaalbare woningen voor de jongeren. De jongeren willen graag blijven wonen in De Lutte. Continu bij bouwprojecten het onder de aandacht brengen.
Behoud voorzieningen
Behoud voorzieningen
Met name de winkels, die we hebben willen we behouden en uitbreiden (variëteit).
Inrichting van het dorp
Inrichting van het dorp
Het project "Kwaliteitsimpuls" en "Gastvrij De Lutte" hebben continu de aandacht nodig van de Dorpsraad om vertragingen of uitstel door de politiek te voorkomen.
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
Hoe gaan we verder? In De Lutte nog geen directe zorg, maar we zien wel dat de kerk een meer multidisciplinair gebouw gaat worden. Doel is om het te behouden.

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
van het dorp/stichting
Ons dorpshuis wordt gerund door:
Vrijwilligers & betaald beheerder
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
Dorpsraad, ouderen, Verenigingen, Gemeente.

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.