Introductie

Deurningen ligt ten noordoosten van Hengelo aan de weg naar Oldenzaal. De A1 ligt dichtbij, waardoor het dorp goed ontsloten is. Deurningen is onderdeel van de gemeente Dinkelland.
Het dorp heeft veel verenigingen, waaronder een eigen judo- en schietvereniging. Ook de jeugd heeft een sterke binding met het dorp. Zo organiseren jongeren veel lokale activiteiten. Dankzij nieuwbouw kan een deel van hen ook in het dorp blijven wonen.

Deurningen heeft deel uitgemaakt van verschillende parochies. Tot 1665 was het onderdeel van de parochie van Oldenzaal en viel het onder Saasveld. In 1760 werd de parochie van Deurningen uiteindelijk zelfstandig. Als kerkpatroon werd de achtste eeuwse Schotse monnik Plechelmus gekozen. Vandaag de dag is Deurningen nog steeds een voornamelijk katholiek dorp. De inwoners van Deurningen hebben niet altijd vrij hun geloof kunnen belijden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het dorp ingenomen door protestanten. In de jaren zestig van de zeventiende eeuw werd het dorp tijdelijk bestuurd door de bisschop van Münster. Dit duurde echter niet lang; de katholieken in dit deel van Twente werden daarna een tijdlang onderdrukt. De huidige kerk van Deurningen is begin twintigste eeuw gebouwd.

Het dorp is gelegen aan de Deurningenbeek die door een redelijk groot gebied in het oosten van Twente stroomt. De waterloop is onderdeel van een stelsel van vele beekjes, zoals de Spikkersbeek en Saasvelderbeek. Deurningen ligt aan het Marskramerspad, waardoor vele wandelaars jaarlijks het dorp passeren. Op Villapark Eureka tref je veel vakantiegangers met kinderen die je bijna geen groter plezier kunt doen dan een bezoek aan klimbos AvaTarZ.
Landgoed Kaamps en tuincentrum Borghuis zijn in trek bij toeristen en recreanten, maar er komen ook veel Twentenaren. Ook horecagelegenheid Pelle’s Eten en Drinken, dat al jaren bovenaan de Misset Horeca Terras Top 100-lijst prijkt, verwelkomt tal van gasten.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Horeca
Horeca
Landbouw
Landbouw
Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
Om de belangen van de dorpsbewoners aan het licht te brengen en er wat mee te doen. Verdeeld in verschillende comites.
Actief sinds:
1996
Speciale feestdagen:
  • Fancy Fair Feesten, 4 daagse zomerfeesten. - Dit vindt plaats 1e weekend van de Bouwvak-Noord.
  • Dauwtrappersfeest Deurningen. Met oa. kunst- rommelmarkt, live muziek en een braderie. - Dit is tijdens hemelvaartdag.
  • Run Bike Run, een sportevenement. - Dit vindt vaak plaats op een zaterdag in juni. Het een na laatste of laatste volle weekend.
Ons dorp staat bekend om:
Het is echt een dorp van de dorpsbewoners, met de vele verenigingen en comités. Deze organiseren vele activiteiten. o.a. sportactiviteiten Bij D.S.V.D. de grootste sportvereniging van het dorp. Ook plannen voor de toekomst worden samen gesmeed.
In ons dorp zijn we trots op:
De saamhorigheid in het dorp. De vele (sport-) verenigingen die ons dorp telt. De middenstand. De ondernemers zijn allen nauw betrokken bij het welzijn in het dorp. Dat levert mooie samenwerkingen op.
Andere dorpen omschrijven ons als:
Gemoedelijk dorp. Waar mensen van buiten het dorp zich welkom voelen. We worden vaak gezien als ondernemend dorp. Gezien de activiteiten in en rond het dorp.
Ons dorpsmotto:
Met mekaar veur mekaar. Of te wel: Samen voor ons allen.
Belangrijke gebeurtenis:
De laatste 3 decennia is het dorp flink uitgebreid, met woningbouw. En de ondernemers die een plek hebben gevonden op het bedrijventerrein. Het kerkplein en de horeca er omheen is ontwikkeld tot een zeer gezellige dorpskern.
We zouden wel wat meer willen lijken op:
Een eigenschap van een ander dorp zou zijn op gebied van cultuur historische evenementen. Ons buurtdorp Saasveld is daar heel goed in. Dit zet mensen in het dorp samen aan het werk om wat moois te creëren. Dit heeft Deurningen al laten zien bij het 350 jarig bestaan dat we het wel kunnen. Een evenement van dit genre, met telkens een ander thema, zou mooi zijn.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
Nog steeds een saamhorige gemeenschap. Die met mekaar de het dorp ook echt "dorp" laat zijn. Met een bloeiende ondernemerskring en waar jong en oud zich kan huisvesten. Met daarbij de nodige sport- en ontspanning verenigingen.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Deurningen telt:
± 1255 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Ja, die hebben we
Link naar dorpsvisie
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
Er zijn praatavonden georganiseerd over hoe de inwoners over het dorp denken.Dan gaat het om mijn dorp 2030. Ook lopende zaken worden via parochieblad en via de site / app aan het ligt gebracht.Hier kunnen mensen op reageren.

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
Het meedenken en realiseren van plannen voor nieuwbouw woningen.
Duurzaamheid/energie
Duurzaamheid/energie
Het uitzoeken hoe en waar je duurzame energie kunt ontwikkelen. o.a. plek zoeken voor zonnepanelen en windmolens.
Ontmoetingsplek in het dorp
Ontmoetingsplek in het dorp
Een juiste plek vinden voor een ontmoetingsplek voor ouderen en zowel voor jongeren. De inwoners polsen wat zij er van vinden. En laat de ideeën maar binnen komen.
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
Het voortbestaan van de kerk (het gebouw).
Gezamelijk organiseren van activiteiten:
Met Pasen wordt in samenwerking met de kerk het paasvuur ontstoken. De 1e comunnie wordt in samenwerking met de kerk en een werkgroep geregeld. Kerstversieringen.

Dorpshuis

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.