Introductie

Fleringen is een kerkdorp in de gemeente Tubbergen. Van de nederzetting wordt al in 1227 melding gemaakt. De plaats is gelegen op de kruising van twee provinciale wegen (N343 en N349) tussen Albergen en Weerselo. Fleringen heeft een kleine dorpskern, maar een uitgestrekt buitengebied met de nodige bezienswaardigheden.

De bekendste attractie van Fleringen is zonder twijfel de Kroezeboom op de nabijgelegen es. Naar verluidt is het niet alleen de dikste eik van Twente, maar ook de oudste eik van Nederland (meer dan 750 jaar oud). Tussen 1630 en 1730 vierden katholieken, die destijds in Twente vervolgd werden, hier in het geheim de eredienst. De kapel onder de eik is echter een stuk jonger – het gebouwtje is er in 1944 neergezet. De plek is een populaire trouwlocatie en ook in promotiemateriaal over Twente kom je de Kroezeboom regelmatig tegen.

Fleringen heeft ook een havezate, de Herinckhave, een landgoed van zo’n zestig hectare. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de veertiende eeuw. Het landgoed, dat al tijden wordt bewoond door de familie Von Bönninghausen, heeft van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de status van Historische Buitenplaats gekregen. Een andere lokale blikvanger is de Fleringer Molen, ook wel ‘Gröbbemolen’ genoemd. De korenmolen dateert uit 1846, maar staat er dankzij restauraties nog altijd mooi bij. En sinds 2006 heeft Fleringen een attractie die vooral bij kinderen in de smaak valt: het Groot Twents Maïsdoolhof. Op een areaal van ruim vijf aaneengesloten voetbalvelden kunnen zij en hun (groot)ouders tijdens de zomermaanden op kronkelende paden verdwalen in de maïs.

Fleringen heeft een rijk verenigingsleven. Zo heeft het dorp Carnavalsgenootschap De Kroesmennekes, Fanfare Levenslust en Toneelgroep Fleringen. Volleyvereniging Kuipers Flevoll speelt op hoog niveau (Nevobo-competitie). Regionaal bekend is verder de Piraten Combinatie Fleringen (PCL), een club etherpiraten uit de plattelandsdriehoek Weerselo–Fleringen–Reutum.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Landbouw
Landbouw
Zakelijke dienstverlening
Zakelijke dienstverlening
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
Behartigen van de belangen van onze dorp door goede onderlinge communicatie met onze inwoners. De leefbaarheid van onze kleine kern staat daarbij voorop.
Actief sinds:
1985
Speciale feestdagen:
  • Kroezeboomfeesten - Rond Hemelvaart
  • Carnaval / Dans garde concours ook voor de regio. - Februari
  • Tuinen van Herinckhave - Hele jaar door
Ons dorp staat bekend om:
Fleringen kenmerkt zich door samenwerken en een doeners mentaliteit. Ons dorp blijft leefbaar omdat iedereen meedenkt en meehelpt.
In ons dorp zijn we trots op:
Trots op ontwikkelingen in ons dorp, onze identiteit die omschreven is in ons dorpsplan (link is op te vragen bij de dorpsraad).
Andere dorpen omschrijven ons als:
Innovatieve kleine hechte gemeenschap wat een bezoekje waard is aan het landgoed, Kroezeboom, watermolen, Molen van Frielink, speeltuin van Morskieft, sportpark of sporthal de Spil.
Ons dorpsmotto:
Fleringen dorp onder de eiken. Ook de titel van ons dorpsplan. Hierin staat ook een slogan als "Fleringen maakt het net iets mooier voor jou".
Belangrijke gebeurtenis:
Ontwikkelingen als nieuw cultuurhoes, sportcomplex, renovatie herinrichting dorpskern, nieuw schoolgebouw, uitbreiding woningbouw, aanleg fiets- en wandelpaden.
We zouden wel wat meer willen lijken op:
We leggen graag ons oor te luister bij onze inwoners en stellen een uitvoeringsagenda samen op met ondernemers en inwoners. De leefbaarheid en bouw mogelijkheden voor onze jeugd staat daarbij centraal.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
Dat hebben we beschreven in ons dorpsplan. Hierin zijn ontwikkelingen en ambities benoemd betreffende wonen, maatschappelijk vastgoed, zorg en welzijn, ruimtelijke inrichting, sport en verenigingen en ondernemerschap & toerisme.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Fleringen telt:
± 545 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Ja, die hebben we
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
We stellen een enquete op en roepen daarna in een dorpsraad de bewoners op om hieromtrent in gesprek te gaan. Onze vergaderingen worden uitermate goed bezocht.

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
Voldoende aanwas om ons dorp aantrekkelijk te houden voor jonge gezinnen, behoud van school en voorzieningen.
Ontmoetingsplek in het dorp
Ontmoetingsplek in het dorp
Er zijn steeds minder horeca gelegenheden beschikbaar. We zijn in gesprek om het kerkgebouw in eigendom te verwerven nu deze aan de eredienst wordt onttrokken.
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
Het overnemen van het gebouw.

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
van het dorp/stichting
Ons dorpshuis wordt gerund door:
Vrijwilligers
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
kinderen, gymnastiek school, sportverenigingen bv volley, trim (oudere dames, Fleringen FIT (ouderen beweging) zangkoren.

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.