Introductie

Het dorp Heeten ligt tussen Raalte en Deventer en maakt deel uit van de gemeente Raalte. Vlakbij het dorp ligt de N322. Door de aanleg van een rondweg die deze provinciale weg om het dorp leidt is de dorpskern sinds kort autoluwer geworden. Het centrum heeft diverse voorzieningen, waaronder horecagelegenheid De Molenhoek. Vandaaruit kunnen verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving worden gevolgd.

Heeten kent een lange en bijzondere kerkgeschiedenis. De eerste katholieke kerk werd ingewijd in 1795. De kerk was een zogenoemde ‘Waterstaatskerk’, een type dat door ingenieurs van Rijkswaterstaat werd ontworpen. In 1835 werd het kerkgebouw vergroot en er een toren bij gebouwd. In 1890 besloot men dat er in Heeten een nieuw godshuis moest komen. De bouw startte twee jaar later onder architectuur van A. Tepe. Het gebouw kwam gereed in 1894 en bevatte een toren met een hoogte van 56 meter. De plattegrond van de koorpartij werd min of meer gekopieerd van de Utrechtse Domkerk.

Het verleden van Heeten gaat echter nog verder terug. In 1994 vond men in Heeten tijdens de bouw van een woonwijk sporen van een dorp uit de laat-Romeinse tijd. Rondom het dorp lagen sporen van ijzerovens. In 2003 en 2004 werden opnieuw opgravingen in Heeten gedaan. Daarbij werden enkele plattegronden van boerderijen en hutkommen zichtbaar, eveneens uit de laat-Romeinse tijd. Tevens werden Romeinse beeldjes gevonden.

Belangrijke evenementen in Heeten zijn het jaarlijkse carnaval en de kermis. Het grootste feest van het dorp is het Ponyfeest, dat zijn naam dankt aan de plaatselijke pony- en paardenmarkt. Het Ponyfeest duurt een week, met onder meer een landbouwdag, vlooienmarkt en popfestival. Rond Heeten liggen de landgoederen Schoonheeten en Zonnenbergen. Een opvallende boerderij in het buitengebied is Koe in de Kost: je kunt er overnachten in een Grondulow midden tussen de koeien in het weiland.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Financiële diensten
Financiële diensten
Vervoer en ICT
Vervoer en ICT
Horeca
Horeca
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
Volgens de oude statuten: De vereniging stelt zich ten doel het welzijn van de bevolking van Heeten in de ruimste zin des woords te bevorderen.
Actief sinds:
1979
Speciale feestdagen:
  • Kermis - In juni
  • Ponyweek van de Helami - Laatste week van september
Ons dorp staat bekend om:
Het grote aantal verenigingen met een prachtig sportpark en sporthal. Het is het ponydorp en de nederzetting van de Germanen.
In ons dorp zijn we trots op:
Gemeenschapszin
Andere dorpen omschrijven ons als:
Ponydorp
Ons dorpsmotto:
Ponydorp
We zouden wel wat meer willen lijken op:
Een betere samenwerking om het vrijwilligers tekort op te heffen.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
Wij zijn bezig een Dorps Ambitie Plan te maken.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Heeten telt:
± 2370 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Daar zijn we mee bezig
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
Enquete (digitaal)

Kerk

Contact met de kerk:
Sluiting voor de eredienst en herbestemming gebouw.
Gezamelijk organiseren van activiteiten:
Een aantal concerten.

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.