Introductie

Lonneker ligt vlak bij Enschede en maakt ook deel uit van deze gemeente. Dat is niet altijd zo geweest, want in 1811 ontstonden de zelfstandige gemeenten Enschede en Lonneker. Deze positie veranderde pas weer in 1934, toen Lonneker werd geannexeerd door de inmiddels flink uit de kluiten gewassen gemeente Enschede. Deze samenvoeging stuitte op verzet, vooral de burgemeester van Lonneker uit die tijd, M.A.H.M. Stroink (1865-1930), was fel tegenstander. Onder zijn burgemeesterschap werd Lonneker voorzien van elektriciteit, telefoon en een goede openbaar vervoersaansluiting. Zo had Lonneker destijds een eigen treinstation.

Omdat Lonneker in 1811 een zelfstandige gemeente was geworden, moest er ook een rooms-katholieke kerk komen om zo een eigen parochie te ontwikkelen. De kerk was gebruiksklaar in 1820 en in 1854 mocht Lonneker zich officieel parochie noemen. Rond de eeuwwisseling bleek dat de kerk, gewijd aan de Heilige Jacobus de Meerdere, te klein en zelfs bouwvallig was geworden. Er werd dus een nieuwe kerk gebouwd, die in 1912 gereed kwam.

In 1850 kocht B.W. Blijdenstein, textielondernemer uit Enschede, de resten op van de verbrande molen in Lonneker. Hij liet een nieuwe molen bouwen, de enige gemetselde molen in Nederland die geheel bedekt is met riet. Deze rieten bedekking van de bakstenen romp kreeg de molen pas in 1865; in 1962 werden de resten hiervan verwijderd. In 1995 werd de molen weer in volle glorie hersteld. Tegenwoordig is de molen geopend voor publiek die er terecht kan voor rondleidingen, voorlichting en ter plekke gefabriceerde streekproducten.

Ten noorden van Lonneker ligt het vliegveld Twente, dat in 1931 officieel werd geopend. Lonneker kent tal van jaarlijks terugkerende evenementen die vooral op en rond horecagelegenheid Sprakel op het plein worden gehouden. Het dorp heeft verder enkele voorzieningen, waaronder een supermarkt, bakker en horeca. Een bijzondere lokale attractie is Galerie Urinoir Bezet, ’s lands kleinste galerie in een voormalig pissoir.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Landbouw
Landbouw
Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Horeca
Horeca
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
Het ontwikkelen, stimuleren en deelnemen aan activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de leefbaarheid, het woonklimaat en het welzijn in het dorp Lonneker en omstreken. Het initiëren, stimuleren en coördineren van activiteiten ter bevordering van samenwerkingsmogelijkheden tussen burger zowel individueel als in groepsverband en organisaties met hetzelfde doel.
Actief sinds:
1960
Speciale feestdagen:
  • Feestweek Lonneker - Weekend na Pinksteren donderdag t/m zondag op het dorpsplein.
  • De braderie Koningsdag. - Koningsdag in de dorpskern.
  • Oogstfeest bij de Lonneker Molen. - 2e zondag in september.
Ons dorp staat bekend om:
Lonneker wordt genoemd in oude geschriften als Loningheri in de 9e/10e eeuw. Het dorpsgevoel en de onderlinge sterke band is altijd gebleven ondanks dat Enschede op een steenworp afstand ligt. Het is een bloeiend brinkdorp met veel verenigingen en veel vrijwilligers, twee scholen met 360 kinderen en het rijksmonument de Lonneker Molen.
In ons dorp zijn we trots op:
Trots dat we de eigen identiteit overeind hebben kunnen houden ondanks grote broer Enschede. Trots op de vele activiteiten die worden georganiseerd, meer dan de drie die hierboven worden genoemd. Trots op een levendig dorp waar mensen in de rij staan om er te mogen wonen. Trots op de prachtige omgeving.
Andere dorpen omschrijven ons als:
Hopelijk als voorbeeld hoe je een dorp levend, groeiend en met veel woongenot kunt houden.
Ons dorpsmotto:
Bruisend Lonneker. De bijnaam van Lonnekenaren is Droadneagels, kennelijk verwijzend naar de vele timmerlui die vroeger maar ook nu nog uit Lonneker kwamen.
Belangrijke gebeurtenis:
De sluiting van de Vliegbasis Twente in 2005. Hiermee kwamen 1100 arbeidsplaatsen en veel faciliteiten te vervallen. Het zwembad en de sporthal gingen dicht. De Vliegbasis is nu deels een klein vliegveld, deels een "iconisch" industriegebied in wording, deels een natuurgebied en deels een groot evenemententerrein.
We zouden wel wat meer willen lijken op:
Minder verkeer door het dorp. Lonneker ligt op het snijpunt van noord/zuid en oost/west verbindingen waardoor er een kleine 20.000 motorvoertuigen door het dorp rijden.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
Dat zijn we op dit moment samen met de inwoners aan het invullen.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Lonneker telt:
± 1910 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Daar zijn we mee bezig.
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
Recent met het Dorpsverkeersplan met ondersteuning van gemeente en bureau Goudappel grote digitale enquête met 700 deelnemers. Openbare dorpsvergaderingen of themabijeenkomsten georganiseerd door Dorpsraad.

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
Er is een sterke vraag naar seniorenwoningen en starterswoningen, maar ook eigen bouwmogelijkheden. Samen met de inwoners en de gemeente Enschede zijn we naar oplossingen aan het zoeken. Wat zijn geschikte bouwlocaties zonder het karakter van het dorp aan te tasten?
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
De Protestantse gemeente is toekomstbestendig en functioneert goed. De commissie van de Katholieke kerk is bezig met onderzoek naar de toekomstmogelijkheden en komt bij ons op de lijn als de tijd daarvoor rijp is.

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
Gemeente Enschede
Ons dorpshuis wordt gerund door:
Vastgoedbedrijf Enschede en vrijwilligers.
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
Harmonie Excelsior en muziekschool; toneelvereniging; eetsoos voor senioren; kaart en bingo-avonden; bijeenkomsten de Zonnebloem; zangkoor; eindejaarsmusical van de scholen.

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.