Introductie

Markelo is een dorp in de gemeente Hof van Twente en daarbinnen – na Goor – de grootste plaats. Tot 2001 was Markelo nog een zelfstandige gemeente. Ooit had het dorp een eigen station, maar nu is er qua ov slechts een busverbinding (lijn 97 Holten - Haaksbergen).

De plaatsnaam Markelo is een samenstelling van ‘bos’ (lo) en ‘afscheiding’ (mark). De naam verwijst dus naar een bos dat zich afgrensde van de omgeving. De Markelose Berg, die ten westen van de plaats ligt, is ontstaan in de IJstijd. Het is een heuvel die is gevormd door een gletsjer die bodemmateriaal voor zich uit stuwde. Door dit natuurproces zijn er vele zwerfkeien uit Scandinavië rondom Markelo te vinden. Met z’n glooiende omgeving is Markelo een populaire bestemming voor wandel-, fiets- en mountainbike-liefhebbers. Een bekende wandelroute is de Kerkepaden-Tichelroute van 23 km lengte.

Het gebied waarin Markelo ligt is voornamelijk rooms-katholiek, maar Markelo zelf heeft vanouds een protestantse gemeenschap. De Romaanse Martinuskerk heeft een gotische toren en een doopvont uit de veertiende eeuw. Op de top van de Markelose Berg is het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel 1940-1945 bezienswaardig. Ten westen van Markelo staat een televisietoren met een hoogte van ruim 150 meter, het hoogste gebouw van de provincie Overijssel. Een miniatuurversie van dit bouwwerk staat in Madurodam.

De Markelose discotheek 'Dieka van de Kruusweg' is een begrip in de wijde omtrek. Met haar zoon begon Dieka Ebbekink na de oorlog een klein pension dat zich ontwikkelde tot een enorm uitgaanscentrum. Ook onder motorcrossliefhebbers is Markelo een bekende naam. Op Motorcrosscircuit De Herikerberg, ook wel ‘Pieuw’ genoemd, worden sinds 1954 topevenementen georganiseerd, waaronder tal van Grand Prix-wedstrijden. Markelo kent verder veel fanatieke FC Twente-fans: binnen Twente was Markelo de eerste plaats met een officieel erkende supportersvereniging die van alles voor de leden organiseert.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Horeca
Horeca
Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Landbouw
Landbouw
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
De Dorpsraad Markelo heeft als doel het versterken van de leefbaarheid en sociale samenhang van de kern Markelo. De Dorpsraad vertegenwoordigt de belangen van Markeloërs in de gemeente Hof van Twente. We zijn een laagdrempelige intermediair tussen de bewoners van Markelo en de gemeente Hof van Twente. Waarbij we als doel hebben de leefbaarheid, het woonklimaat en het welzijn in ons dorp te verhogen.
Actief sinds:
2001
Speciale feestdagen:
  • Dorpsfeest Markelo - Laatste weekend van augustus
  • Internationale wijnmarkt - 1x in de 2 jaar, begin juni
  • Meerdere eendaagse jaarlijkse evenementen; Wielerronde, Truckrun, Creatieve dag, Food Goan etc - Verschillende data
Ons dorp staat bekend om:
Markelo is van oudsher een agrarisch dorp, met tegenwoordig een sterk toeristisch karakter. We hebben veel en goede horeca gelegenheden. Het dorp kenmerkt zich door een sterk verenigingsleven, met wel 50 verschillende sport / muziek / cultuur verenigingen. Tevens heerst er onder de bevolking een enorme saamhorigheid.
In ons dorp zijn we trots op:
De vijf heuvels, waar het dorp zich door kenmerkt. De saamhorigheid onder de bevolking. Het jaarlijkse Dorpsfeest
Andere dorpen omschrijven ons als:
Een gezellig Twents dorp, waar veel wordt georganiseerd. Waar je prachtig kunt fietsen en wandelen.
Ons dorpsmotto:
Saamhorigheid
Belangrijke gebeurtenis:
De gemeentelijke herindeling (2001) en het behoud van ons zwembad (2008)
We zouden wel wat meer willen lijken op:
In kleinere dorpen wordt er nog beter samengewerkt tussen de verschillende verenigingen. Doordat Markelo een enorme diversiteit aan verenigingen heeft, is er soms het gevaar dat al deze besturen op zichzelf gericht zijn. Daar zou de samenwerking nog wel eens beter kunnen.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
De laatste jaren is er in de kern van ons dorp al veel veranderd. Oude gebouwen gesloopt, nieuwe mooiere gebouwen zijn hier voor terug gekomen. Er is een herinrichting van de Grotestraat geweest, die het sfeerbeeld heeft bevorderd. Nu staat er alleen nog een hele grote silo (ABZ Mengvoederfabriek), welke we als dorp graag verplaatst zouden zien.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Markelo telt:
± 3745 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Daar zijn we mee bezig
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
We hebben een dorpspanel, waar 150 Markeloers af en toe om een mening wordt gevraagd (dit gebeurt digitaal, middels SurveyMonkey). Iedereen kan zich hier voor aanmelden en we zien dit aantal jaarlijks stijgen.

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
De afgelopen 10 jaar is er bijna niets bebouwd in Markelo en we maken ons vooral zorgen over de jongeren. We zullen moeten zorgen dat deze ook betaalbare woningen in Markelo kunnen krijgen, zodat men in het dorp blijft wonen (en we niet verder vergrijzen)
Landbouw
Landbouw
We zijn een agrarische gemeente en met de huidige Stikstofplannen van de regering zal dit ook voor de Markelose agrariërs veel gaan betekenen.
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
Markelo bezit een prachtige kerk, maar ook die heeft te maken met het feit dat de kerkelijke opkomst steeds minder wordt. Het kerkbestuur is bezig om te kijken hoe de kerk meer multi inzetbaar gemaakt kan worden en wil tevens het "niet kerkelijke gedeelte" van Markelo meer betrekken bij de kerk.

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
Het oude gemeentehuis (Het Beaufort), wordt nu als een soort Dorpshuis gebruikt. Er wordt door verschillende verenigingen vergaderd, er zijn voorstellingen en verschillende culturele verenigingen zijn er gehuisvest
Ons dorpshuis wordt gerund door:
Vrijwilligers
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
Het is vooral een cultureel centrum, waar veel culturele activiteiten worden georganiseerd. Tentoonstellingen, Exposities, kleine concerten en film. Tevens wordt het door verschillende verenigingen gebruikt als vergaderruimte.

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.