Introductie

Nieuw Heeten is een dorp in de gemeente Raalte. Het ligt aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Het plaatsje is vernoemd naar het naburige dorp Heeten dat er zes kilometer ten westen van ligt. Nieuw Heeten heeft een hechte dorpsgemeenschap. De inwoners kennen elkaar bijna allemaal en er is een bloeiend verenigingsleven. Behalve een kerk en basisschool heeft Nieuw Heeten de multifunctionele accommodatie de Belte. De Belte biedt huisvesting aan de sportvereniging. Daarnaast heeft het zeven ruimtes die multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Ook hier hebben vele verenigingen en organisaties hun vaste plek.

Het dorp heeft een actieve groep vrijwilligers, die zich onder meer inzetten voor de buurtbus en de organisatie van festiviteiten zoals het jaarlijkse popfestival Orangepop.

De geschiedenis van Nieuw Heeten begint met het stichten van de Sint Josephkerk, die in 1923 werd ingewijd. Over die kerk werd echter al gesproken in 1874, toen Jan Nije Bijvank en Antonius Voorhorst naar de pastoor van Raalte gingen om te spreken over de mogelijkheid
een eigen kerk op het platteland te bouwen. In eerste instantie gaf de pastoor weinig hoop op een kerk omdat er in de streek maar weinig katholieken woonden. Maar de drang naar een eigen godshuis bleef bestaan. Na nog enkele pogingen van streekbewoners voor een eigen kerk en school kreeg men in 1896 eindelijk toestemming van de kerkelijke autoriteiten in Utrecht. Pas in 1920 had men het benodigde geld bij elkaar, vooral omdat een aantal rijke en adellijke families in de omgeving uiteindelijk financiële bijstand leverden.

Nieuw Heeten heeft een uitgestrekt buitengebied met weilanden en hier en daar een oude boerderij. Recreanten en toeristen komen naar het dorp vanwege de natuur van de Sallandse Heuvelrug en maken veel gebruik van wandel- en fietsroutes in de omgeving. Op fietsafstand van Nieuw Heeten bevindt zich landgoed Schoonheten met daarop het gelijknamige kasteel. Ook de Holterberg en de Sprengenberg liggen niet ver weg. En even buiten Nieuw Heeten ligt de Sallandshoeve, een kindvriendelijk vakantiepark met huisjes en kampeerplekken.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Horeca
Horeca
Landbouw
Landbouw
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
Verbinding tussen gemeente en dorp
Actief sinds:
1967
Speciale feestdagen:
  • Bouwvakfeest (vrijdag t/m zondag) - Het laatste weekend van de bouwvakvakantie
  • Orangepop - Koningsdag
Ons dorp staat bekend om:
Saamhorigheid, klaarstaan als het nodig is en samen kunnen feesten
In ons dorp zijn we trots op:
Op onze MFA, de Belte.
Andere dorpen omschrijven ons als:
Wij kunnen dingen gedaan krijgen, als het niet linksom kan, dan maar rechtsom.
Ons dorpsmotto:
Aj mekare helpt, hoef ie 't nie allene te doen.
Belangrijke gebeurtenis:
Sloop van het Timmermanshuis en de bouw van de MFA de Belte bij het voetbalveld.
We zouden wel wat meer willen lijken op:
Ons centrum is te stil, het zou veel levendiger mogen. Bijvoorbeeld zoals in Heeten. Meer terrasjes, zodat mensen meer aanspraak hebben.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
Een nieuwe school/opvang, een levendig centrum met genoeg horeca, start/eindpunt van de Sallandse heuvelrug voor toeristen.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Nieuw Heeten telt:
± 730 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Ja, die hebben we
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
Enquête in dorpskrant of online

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
Wij zijn nu bezig om fase 2 in het plan Marissink rond te krijgen. We zijn op zoek naar mogelijkheden waar een volgende fase gebouwd kan worden.
Behoud voorzieningen
Behoud voorzieningen
Onze school (80 leerlingen) is aan ver-/nieuwbouw toe. De gemeente en school kunnen het echter niet eens worden, dus er zijn meer gesprekken nodig.
Wegen en onderhoud
Wegen en onderhoud
Al vaak aangegeven dat onze wegen toe zijn aan verbetering (oplapwerk) en de snelheid moet eruit gehaald worden. Echter wordt dit elke keer op de lange termijn geschoven.
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
De kerkelijke activiteiten worden in 2023 jaar gestopt (in ons jubileumjaar). Nu wordt er gekeken naar een nieuw doel voor het pand.

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
van het dorp/stichting
Ons dorpshuis wordt gerund door:
Vrijwilligers & betaald beheerder
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
iedereen

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.