Introductie

Radewijk is een van de kleinere kernen van de gemeente Hardenberg. Radewijk kenmerkt zich door het uitgestrekte buitengebied. In het dorp zijn verschillende voorzieningen te vinden zoals een kerk, dorpshuis, molen, bakkerij en diverse andere ontmoetingspunten.

Radewijk is een van de kleinere kernen van de gemeente Hardenberg met slechts 650 inwoners, maar heeft toch veel om trots op te zijn. Vooral de markante ligging is iets waar Radewijk trots op is en waaraan ook het begin van het Radewijker Volkslied refereert:
In een uithoek van ons landje Aan de grens van 't Duitse rijk Daar ligt een stil en eenzaam plaatsje 't Is de buurtschap Radewijk.

Als inwoner van Radewijk kun je elke Nederlander altijd gemakkelijk uitleggen waar je woont, namelijk in het puntje van de neus van Overijssel, aan drie zijden omgeven door Duitsland. Dankzij de afwezigheid van doorgaande wegen kun je in Radewijk nog genieten van echte stilte. Radewijk kenmerkt zich door een grote saamhorigheid en betrokkenheid van de bevolking. Door deze betrokkenheid wordt er ook veel voor en door de inwoners georganiseerd en zijn er diverse activiteiten het Dorpshuis en in de Kerk.

Voor recreanten is er veel te beleven in Radewijk door diverse fiets- en wandelroute, boerencamping en camping waren honden te gast zijn. Je kunt daarnaast genieten van de prachtige kenmerkende Korenmolen 'de Windlust' De molen is nog in bedrijf en maalt tarwe voor de naastgelegen bakkerij De Rokermolen.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Landbouw
Landbouw
Horeca
Horeca
Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Actief sinds:
1986
Speciale feestdagen:
  • Koningsdag - 27 april
  • Jaarlijkse busreis voor 60+ - Verschilt per jaar
Ons dorp staat bekend om:
We respecteren elkaar zoals we zijn. We helpen elkaar daar waar dat nodig is en we voelen ons betrokken bij ons dorp.
In ons dorp zijn we trots op:
Naast dat we trots zijn op onze rust en ruimte, genieten we ook van zaken die we met elkaar weten te ontwikkelen. Het Noaberschap maakt dat we omkijken naar elkaar. Nieuwe mensen in het dorp zijn van harte welkom.
Andere dorpen omschrijven ons als:
Een dorp dat ergens voor staat. Veel mensen buiten ons dorp weten waar Radewijk ligt en heeft op één of andere manier wel connectie of een anekdote met het dorp. Mensen vinden het een schitterend gebied om te ontdekken.
Ons dorpsmotto:
Ondernemerschap, rust en ruimte in combinatie met Noaberschap geeft het dorp het gevoel van thuiskomen.
Belangrijke gebeurtenis:
Er is geen één uniek thema wat bij ons de bovenhand heeft gevoerd de afgelopen drie decennia. Ons dorp kent z'n ups en downs. Maar we blijven met z'n allen positief en zoeken naar nieuwe mogelijkheden en kansen om ons dorp te vernieuwen en te versterken.
We zouden wel wat meer willen lijken op:
We zouden graag zien dat we onze jeugd met betrekking tot huisvesting meer zouden kunnen bieden. Het valt niet mee om voor de jeugd nog een woning in Radewijk te kopen. Het is allemaal duur geworden. Het is knap hoe een dorp als Manderveen zich blijft ontwikkelen ook met betrekking tot huisvesting en zaken voor elkaar krijgt. Een heel mooi initiatief is het Kulturhus.
Als wij het voor het zeggen hadden ziet ons dorp er zo uit in 2030:
Een dorp waarin de bewoners samen een actieve en betrokken plattelandsgemeenschap vormen, die naast persoonlijke vrijheid voor een ieder, ook omkijkt naar elkaar. Een dorp waar de tijd niet stil staat en er veel ontwikkeld is, daarbij verliezen we de historie van ons dorp niet uit het oog.
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Ja, die hebben we
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
We houden een enquête die we bij de Rokerproat (voegen). Mensen kunnen ook online deelnemen aan een enquête.

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Behoud voorzieningen
Behoud voorzieningen
We zien dat ons dorpshuis er niet jonger op wordt. Met de hedendaagse energieprijzen kost het veel geld om ons dorpshuis te verwarmen. Een oud gebouw onderhouden kost veel geld. Het gebouw is voor zijn doen ruim. Als we wat nieuws willen dan moet het toch ook wel weer van dit formaat zijn. We zien de landelijke trend van steeds minder kerkgangers, ook in Radewijk. Het moderne kerkgebouw staat centraal in het dorp en leent zich prima om op den duur omgebouwd te worden tot een MFC. Hierin kan dan ook kerkgang in blijven plaatsvinden.
Wegen en onderhoud
Wegen en onderhoud
De wegen in Radewijk zijn veelal uitgestrekt en het nodigt uit om hard te rijden. Juist dit is gevaarlijk voor fietsers en voetgangers (toeristen) die we veel in Radewijk zien. Ook onze jeugd die via de schoolroute ca. 2,5 km naar school moet afleggen, komt veelvuldig met razend verkeer in aanraking. We gaan samen met de gemeente kijken of we een veiligere schoolroute kunnen creëren. Ook de doorgaande weg naar Hardenberg kan naar onze mening anders belijnd of ingericht worden, zodat ook hier minder hard gereden wordt.
Uitbreiding sociale activiteiten voor jong en oud
Mensen willen elkaar graag ontmoeten in Radewijk. Echter moeten we dat ook ondersteunen met de juiste projecten. Hiervoor hebben we nu de input van onze toekomstvisie.
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
Meer samenwerking ten behoeve van de sociale cohesie van de bevolking en het omzien naar elkaar.

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
van het dorp/stichting
Ons dorpshuis wordt gerund door:
vrijwilligers
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
Biljartvereniging, toneelvereniging, Jeugwerk(ROEVELZ), badminton, Noabermoaltied, feesten en partijen. Kortom een heel divers publiek.

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.