Introductie

Steenwijkerwold is een dorp in de Kop van Overijssel. Het ligt ongeveer drie kilometer ten noordwesten van Steenwijk, waar het voor de meeste voorzieningen ook op is aangewezen. Bij muziekliefhebbers staat het dorp op het netvlies vanwege het jaarlijkse muziekfestival Dicky Woodstock dat elk jaar begin augustus plaatsvindt. Sowieso wordt er dankzij een actieve groep vrijwilligers het nodige in het dorp georganiseerd.

De naam Steenwijkerwold verwijst naar de vele zwerfkeien die in de omgeving gevonden zijn (‘steenwijk’) en een bos (‘wold’). Het plaatsje is een van de langstbewoonde gebieden in de gemeente Steenwijkerland. De eerste bewoners kapten het bos en ontgonnen de grond tot akkers. Ze omheinden de akkers met aarden wallen die ze beplantten met bomen. In het landschap zijn deze houtwallen nog steeds terug te vinden.

In de middeleeuwen gingen de mensen in deze contreien steeds meer bij elkaar wonen. Zo werden de hoeven, meestal een stuk of vijf, bij elkaar geplaatst. In de veertiende eeuw waren er al ongeveer dertig erven op de plek van het huidige dorp. De namen van oude boerderijen leven verder in de straatnamen van Steenwijkerwold. De oudste nederzetting is woonkern Thij. In deze buurtschap hielden leden van de Marke van Steenwijkerwold vergaderingen. Zij besloten om in de dertiende eeuw een kapel te bouwen. Deze kapel groeide uit tot een kerk. Daaromheen vestigden zich steeds meer mensen en zo ontstond Thij. Samen met de gehuchten Gelderingen en Kerkbuurt groeide Thij uit tot Steenwijkerwold.

Eind negentiende eeuw startten de zusters van “De Voorzienigheid” op initiatief van pastoor Muiteman in Steenwijkerwold een opvangtehuis voor oude lieden en hulpbehoevende kinderen. Dit initiatief van pastoor Muiteman groeide tientallen jaren later uit tot het grootste RK-onderwijscentrum van Noord-Nederland. Veel gebouwen werden in de jaren 90 afgebroken. Nu staat er op deze plek een nieuwbouwwijk.

Een historische wandelroute met paaltjes voorzien van een QR-code doet nog herinneren aan periode de van “De Voorzienigheid”.

Faciliteiten

* Een score van 4 staat voor '4 of meer'
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Belangrijke sectoren

Landbouw
Landbouw
Recreatie en Toerisme
Recreatie en Toerisme
Horeca
Horeca
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Over ons dorp

Alle onderstaande vragen zijn beantwoord door vertegenwoordigers van het Plaatselijk Belang of dorpsraad.
Doelstelling plaatselijk belang / dorpsraad:
In overleg met gemeente en provincie en samen met vrijwilligers uit ons dorp, zorgen voor: onderhoud, verbeteringen en nieuwbouw van infrastructuur van gebouwen en objecten in ons dorp straatverlichting, muziekkoepel informatieborden herbestrating, fitnesspark pannakooi, speeltuinen wandelpaden etc.
Actief sinds:
1985
Speciale feestdagen:
  • Dorpsfeest Steenwijkerwold - 3e weekend van mei
  • St. Christoffel wandeltocht - Hemelvaartsdag
  • Oktober Rock Fest - 3e weekend oktober
Ons dorp staat bekend om:
Een actief leefbaar dorp met verschillende voorzieningen, verenigingen en bedrijven.
In ons dorp zijn we trots op:
Leefbaarheid, gezelligheid en sociale samenhang in ons dorp
Andere dorpen omschrijven ons als:
De parel van Steenwijkerland
Ons dorpsmotto:
Oh Steenwiekerwold, geen plekkie op aarde woar ik zo van hold
Belangrijke gebeurtenis:
Jaarlijks dorpsfeest, Optocht Sint Maarten, Intocht Sint Nicolaas, Paaseieren zoeken Bevordering en behartiging van sociale en culturele aspecten voor inwoners, ondernemers en verenigingen. Kortweg belangenbehartiging voor leden maar dus ook voor niet-leden! • Wonen & leven • Voorzieningen & ondernemen • Cultuur, vrije tijd & sport • Verkeer & veiligheid • Natuur & milieu
We zouden wel wat meer willen lijken op:
Meer recreatie voorzieningen
Contact met plaatselijk belang/dorpsraad:

Opbouw in leeftijd

Bron: CBS

Inwoners

Steenwijkerwold telt:
± 1725 inwoners
Prognose bevolkingsgroei 2030 (op gemeenteniveau):
Neutraal
Bron: CBS

Dorpsvisie

Heeft jullie dorp een dorpsvisie?
Ja, die hebben we
Link naar dorpsvisie
Peilt het plaatselijk belang of dorpsraad het standpunt van inwoners?
Enquête / poll op Facebook

De drie belangrijkste onderwerpen voor de komende 10 jaar:

Wonen
Wonen
Behoud voorzieningen
Behoud voorzieningen
Recreatie en toerisme
Recreatie en toerisme
Bron: enquête plaatselijk belang/dorpsraad

Kerk

Contact met de kerk:
Verschillende zaken

Dorpshuis

Het dorpshuis is:
van het dorp/stichting
Ons dorpshuis wordt gerund door:
Vrijwilligers & betaald beheerder
Het dorpshuis wordt bezocht door en gebruikt voor:
Bedrijven oa fysiotherapie / AVOS ouderen vereniging / muziekvereniging / bibliotheek / aula / bedrijf die ouderenzorg bedrijft (kantoor) / zangkoor / kantoor Sociaal wee de kop / diverse andere verenigingen oa Dorpsbelang

Bereikbaarheid

Bron: CBS

Bedrijven

Bron: CBS

Dorpen vergelijker

Vergelijk de dorpen in Overijssel

Op basis van een slimme rekenmethode kunnen we zien welke dorpen in Overijssel het meest met elkaar overeenkomen op verschillende kenmerken. Typ een naam in van een dorp of kern, en de tool laat je de overeenkomsten zien.