Over de website

Een project van provincie Overijssel & de OVKK

Overijssel kent meer dan 200 dorpen en kernen. Een groot aantal daarvan kampt met vergelijkbare uitdagingen, of het nu gaat om het behoud van de school of binding van jongeren. Dorpen kunnen veel van elkaar leren. Het doel van de database is dorpen met soortgelijke kenmerken, uitdagingen en kansen aan elkaar te verbinden.

De database bestaat uit verschillende dorpsprofielen. Deze zijn samengesteld uit feiten en cijfers, bestaande uit openbare data en historische kennis. Bij dat laatste gaat hem om stilzwijgende kennis in de hoofden van de dorpsbewoners, zoals sleutelmomenten in de lokale historie, ervaringen bij de aanpak van problemen en de do's en don'ts van het dorpsleven. Deze informatie is nuttig: zo kunnen dorpen bij elkaar de kunst afkijken en hoeven ze het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden als ze geconfronteerd worden met een lokaal vraagstuk.

Het project is een samenwerking van provincie Overijssel, de Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen en wetenschapper Gert-Jan Hospers. 
 

      
 

Contact met de websitebeheerder